pocetna pageo namavestialbumivideodonacijerashodikontakt
23.10.2018 | 21:44
Помен на Грађенику код Љига    


У независним интернет новинама Колубарског округа колубарске.рс госпођа Мирјана Којић је објавила чланак о парастосу погинулим ратницима у Великом рату. Текст преносимо у целости.

ПОМЕН НА ГРАЂЕНИКУ КОД ЉИГА

На Грађенику изнад Кадине Луке, владика епархије ваљевске Милутин одржао је помен изгинулим војницима и официрима у Великом рату. Овде су у време Сувоборске, односно Колубарске битке, у којој је учествовало 270.000 ратника, вођене  жестоке борбе у новембру 1914.године.   

На Грађенику је погинуло много војника, а међу њима и најмлађи ђак каплар Милорад Масаловић Сена, младић од 19 година, син пуковника  Миладина Масаловића. Војници су га сахранили на месту погибије.

Пре неколико година на Грађенику положен је камен-темељац за градњу цркве спомен-костурнице војницима и официрима страдалим у  Колубарској бици на овом делу бојишта. Кад буде завршена, биће то и спомен-црква свим другим изгинулим ратницима. Плац за изградњу спомен-цркве поклонио је Божа Васиљевић.

Овај храм посвећен "Светим Мученицама Вери, Нади, Љубави и мајци им Софији", осим духовне, имаће и историјску вредност као црква незаборава и сећања на част и јунаштво бораца Колубарске битке, чувене и у светским размерама.   

За градњу цркве на једном од положаја српске војске, на рововима-гробовима најзаслужнији је Младен Драшкић из Кадине Луке, полицајац са службом у Мионици и планинар. Као заљубљеник у историју, Младен је слушао приче о борбама у овом крају, па и на висовима родног села.

Он се нада да ће добри људи у земљи и расејању, а апелује и на становнике љишке општине, одвојити средства и помоћи подизање овог храма, који неће бити само парохијска црква већ и место где ће се одржавати светковине епархије ваљевске.

Није се много одмакло на радовима на будућој цркви, осим што су урађени темељи које је пре четири године освештао владика Милутин. У наредном периоду ће се интензивирати рад на прикупљању новчаних средстава за изградњу цркве коју је пројектовао архитекта проф. др Предраг Ристић, познат као Пеђа Исус са сином Савом. Планирано је да у порти цркве буде засађена Панчићева оморика, као дрво запис.

Вредност радова је 272.000 евра. 

Споменик изнад Грађеника Кадинолучани су подигли 1985.године и тако изразили вечиту захвалност јуначима Колубарске битке. Већ неколико година планинари организују поход од Љига преко Грађеника до Рајца на Сретење, 15. фебруара и тројички поход у јуну месецу. Стаза је обележена и планинари из Београда и Љига у част сувоборских ратника пролазе овуда.   

Док црква не буде изграђена, само ће планинари и понеки намерник посетити Грађеник, са кога поглед пуца унаоколо – види се пола Србије.Помен на Грађенику код Љига


    Copyright © 2010 НАША НАДА ПОЧЕТНА | О НАМА | ВЕСТИ | АЛБУМИ | ВИДЕО | ДОНАЦИЈЕ | РАСХОДИ | КОНТАКТ