pocetna pageo namavestialbumivideodonacijerashodikontakt
15.02.2016 | 20:57
Сретењски успон 2016    


У понедељак, 15. фебруара 2016. године одржан је традиционални 10. „Сретењски успон“ у организацији Туристичке организације Љига, ПК ''Победа'', ПК ''Рајац'' и Грађевинског одбора за изградњу цркве спомен – костурнице у Кадиној Луци, засеоку Грађеник. На успону су учествовали и планинари из ПК ''Нафташ'' из Новог Сада, чланови удружења "Србски светионик" на челу са председником Миланом Чучковићем Чулом као и многобројни грађани Љига и околних места. Укупно је било 96 планинара, а најмлађи међу њима био је једанаестогодишњи Стефан Павловић из Гукоша који је добио на поклон мајицу од вође акције и најзаслужнијег човека што Чардак ''живи'', Младена Драшкића.

Време је, може се рећи, већим делом било идеално за планинарење, изузимајући пола сата кише пред Чардаком. Код темеља будуће цркве и чика Божине колибе учесници акције су са великом пажњом саслушали причу о светом месту – Чардаку где је живот положио велики број наших и непријатељских војника у славној Колубарској битки. Ту су планинари имали послужење, чај и мед од љубазних мештана Грађеника. Домаћини дочека су били Оливера Оља Ђурђић и њен супруг Мирослав, члан Грађевинског одбора за изградњу цркве спомен - костурнице. Даље је уследио тежак успон ка Чардаку (645 метара надморске висине), а затим и награда у виду лепог времена и погледа са врха. Након тога је дошао спуст ка Којићима и психички тежак успон ка врху Рајца (848 метара надморске висине). На самом врху било је веома ветровито, али и сунчано. Призор са највишег узвишења Рајца свакако није оставио равнодушне планинаре који су иако уморни, одвојили доста времена за сликање и уживање.

На крају долазак у Чика Душков дом, дружење и освежење након напорне али веома занимљивог похода. Морамо поменути и похвалити дискретне хероје, чика Рају из Љига, Младена Драшкића, вођу акције, Јелену Томић, Ивана Ивовића, Жељка Костадиновића и Стефана Радисављевића, чланове ПК ''Рајац''. Они су једну учесницу, изнемоглу од дугог пешачења, дословце носили последњих километар и неколико сторина метара. То је несумњиви доказ да су планинари прави пријатељи када се човек нађе у невољи. Радује нас велики број деце и младих људи који су учестововали у овој акцији. Због тога планинарење и слични спортови имају лепу будућност у Љигу, али и јунаци Колубарске битке и њихове херојске победе никада неће бити заборављене. Сретењски успон 2016


    Copyright © 2010 НАША НАДА ПОЧЕТНА | О НАМА | ВЕСТИ | АЛБУМИ | ВИДЕО | ДОНАЦИЈЕ | РАСХОДИ | КОНТАКТ