pocetna pageo namavestialbumivideodonacijerashodikontakt
15.02.2015 | 19:14
Сретењски поход 2015    


У недељу 15. фебруара 2015. године, одржан је 10. јубиларни успон на Чардак у организацији ПК ''Победа'' и њиховог огранка из Љига. Међутим, ове године први пут у организацији учествовао је и ПК „Рајац“ из Љига. Њихови чланови су најавили да ће наредне године преузети већи део активности у вези са овом акцијом.

Из Љига је кренуло 98 учесника, што је по казивању људи који су већ дуже време у организацији други по бројности успон. Време је било идеално, као наручено, сунчано и топло за ово доба године. Оно што радује је велики број деце и младих на акцији, што потврђује да планинарење има лепу будућност у Љигу.

Рута је била класична, као и готово свих претходних година, смењивали су се блато и снег, у зависности да ли су планинари ишли јужном или северном страном. Рајац је љубитеље природе и пешачења дочекао под снегом и окупан сунцем. Прва већа пауза прављена је подно самог Чардака, код већ чувене чика Божине колибе. Чика Божа и остали домаћини сачекали су учеснике похода са чајем, врућом ракијом и домаћим питама. Пре тога они су имали прилику да чују причу о спомен - костурници на Чардаку, која некако расте уз ову акцију. По речима Младена Драшкића, човека који је можда и најзаслужнији за све оно лепо што се дешава у вези Чардака, то место је до сада посетило око 5000 људи. Многи учесници, инспирисани оним што су чули,  обећали су да ће у наредним годинама радити да то место посети још много људи, јер свакако то и заслужује. Успон на Чардак је можда био најтежи, али и најузбудљивији. На врх Чардака и касније на врх Рајца попело се близу 70 људи, што је завидан број.

На крају, пред сам смирај дана, стигли смо у Чика Душков дом, где је планинаре чекао љубазни домаћин Рајко. Уз изврсну храну и причу, дружење се продужило још неких два сата, када су сви заједно кренули, домаћини до Љига, а гости из Београда, наставили пут главног града. До неког новог виђања и дружења ...Сретењски поход 2015


    Copyright © 2010 НАША НАДА ПОЧЕТНА | О НАМА | ВЕСТИ | АЛБУМИ | ВИДЕО | ДОНАЦИЈЕ | РАСХОДИ | КОНТАКТ