pocetna pageo namavestialbumivideodonacijerashodikontakt
27.01.2015 | 09:22
СЛУЖБА СВЕТОМ САВИ    


На Дан светог Саве, у школи у Кадиној Луци, обележена је школска слава. Одржана је приредба у којој је централно место заузела градња храма у засеоку Грађеник. Овде можете да прочитате текст који су говорили наши малишани.

СЛУЖБА СВЕТОМ САВИ

Једна од највећих чуда нашег највећег чудотворца догађају се у ово време. То је чудо подизања храма Светог Саве на Врачару. Али и чудо подизања храма на Грађенику. Чудо је све: и ко га гради, и где га гради, и кад га гради.

Тако је често бивало у српској историји: дуго нас нема, заборавимо све и не можемо ништа, а онда се преко ноћи присетимо свега и надокнадимо све.

Подижемо храм кад смо се највише расули и разделили. Храм који нисмо подигли кроз векове, кад смо били имућнији и вернији, сложнији и достојнији- зидамо кад смо се највише расули и разверили, поскитали и погубили, завадили и осиротили.

Онај ко је подигао Жичу и Студеницу и Хиландар- подиже и нас да подигнемо храм на Грађенику.

Ниједан Србин није видео толико страна света, а више ценио своју земљу и волео своје људе од Светог Саве. Разговарао је са царевима и султанима, али се дружио са српским пастирима и божјацима. Био је радо виђен на дворовима, али је стигао да причува стадо Перу чобанину, док је Перо боловао. Окупимо се на Грађенику, кућници и бескућници. Окупимо се око наше школе у Кадиној Луци. Огрејмо се под једним кровом, умијмо се сузама покајања, пољубимо један другоме ране. Различити по свему, ујединимо се Савиним именом. Скупимо развејани пепео и расуту душу нашега народа на једно место. Будимо потомци и по добру, а не само по злу. ОКУПИМО СЕ ОКО ЗНАЊА. Нека невидљиви храм из нашег срца изађе на видело, и нека иде увис, у небеса духа и стваралаштва. Нека храм на Грађенику буде спомен на прошлост, а знамен за будућност. Будимо достојни храма! Онај који је састављао планине, нека састави и нас који му се обраћамо молитвом:

Пожури се Свети Саво, из незнања избави нас, од лењости сачувај нас. Дај нам крила, дај нам мудрост, поведи нас путевима честитости и православља.СЛУЖБА СВЕТОМ САВИ


    Copyright © 2010 НАША НАДА ПОЧЕТНА | О НАМА | ВЕСТИ | АЛБУМИ | ВИДЕО | ДОНАЦИЈЕ | РАСХОДИ | КОНТАКТ