pocetna pageo namavestialbumivideodonacijerashodikontakt
02.11.2014 | 21:29
Епархија ваљевска извршила освећење темеља цркве спомен - костурнице    


Дана 02.11.2014. године Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је прву св. Литургију на темељима цркве спомен - костурнице. Извршено је и освећење темеља цркве спомен – костурнице посвећене Св. мученицама Вери, Нади, Љубави и мати им Софији уз саслужење свештенства епархије Ваљевске: прототојереја - ставрофора Саше Тимотића, намесника Колубарског, прототојереја - ставрофора Гојка Терзића, пароха цветановачког, прототојереја - ставрофора Ненада Вучићевића, пароха из Латковића, ђакона Величка Илића и ђакона Слађана Филиповића.

Свечаном чину присуствовали су министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, изасланици председника Републике Србије саветник за безбедност генерал Милорад Симић и саветник за културу Радослав Павловић, архитекта проф. др Предраг Ристић као аутор пројекта, представници Војске Републике Србије, председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић са својим најближим сарадницима и председник Привременог органа Општине Мионица Бобан Јанковић. Уважене госте дочекали су председник Општине Љиг Миодраг Старчевић, заменик председника Драган Лазаревић и помоћник председника Општине Катарина Лазић заједно са председником Организационог и Грађевинског одбора Младен Драшкић.

Након освећења темеља светог храма присутним уваженим званицама и грађанима приређен је свечани културно – уметнички програм који је водила директорка Библиотеке у Љигу госпођа Славица Миливојевић. Бард српског глумишта Хаџи Петар Божовић је казивао стихове академика Матије Бећковића. Драмски уметник Иван Вучковић је говорио о Првом светском рату са освртом на људе из наших крајева који су дали допринос у Колубарској битки и Великом рату. Пуштена су два бела голуба. Један је симболизовао долазак Духа светога, а други је био голуб мира који је носио антиратну поруку. Голубе су пустиле девојчице Тамара Васиљевић и Наталија Драшкић. Учествовали су обреновачки Црквени хор "Свети Јоаким и Ана", КУД „Рајац“ из Љига и Балонарски клуб  „Дамбос“ из Београда.

У беседи Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин је истакао: „Када смо овде први пут поболи крст осећао сам голготу српског народа. Овде је била и сада остаће још више велика светиња!“. Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић је навео да је обавеза свих грађана Републике да помогну изградњу цркве спомен – костурнице у Кадиној Луци како би се одужили свима који су дали своје животе за Србију. Изразио је очекивање да ће до 2018. године бити завршено ово светилиште где ће српски народ долазити и сећати се страдања нашег народа у Великом рату. Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић је рекао да ће свакако Управа помоћи кроз програмске пројекте: „Утисак је сјајан, ово је величанствен тренутак који ће сведочити о генерацији која подиже Храм и која није заборавила своје славне претке.“ Председник Општине Љиг Миодраг Старчевић је најпре поздравио госте, а затим је подвукао да су за време Великог рата највећи хероји били борци, а херојски мученик читав српски народ: „Храм који ће се на Грађенику изградити овековечиће славу српског војника, верификовати његову изванредну борбену вредност и хероизам, ненадмашан дар њихових војсковођа и снагу која је  извирала из гладних, босих и преморених војника и старешина у тренуцима када се њихова земља налазила на ивици слома. Храм који овде ниче биће изграђен са вером, надом и љубављу за сва будућа покољења. Живела Србија!“  

Након завршеног програма приређен је коктел за све присутне госте. Потом су уважене званице и учесници програма присуствовали свечаном ручку у хотелу у Љигу. Грађевински одбор се захваљује свим донаторима који су помогли да се изврши освећење темеља цркве спомен – костурнице.Епархија  ваљевска извршила освећење темеља цркве спомен - костурнице


    Copyright © 2010 НАША НАДА ПОЧЕТНА | О НАМА | ВЕСТИ | АЛБУМИ | ВИДЕО | ДОНАЦИЈЕ | РАСХОДИ | КОНТАКТ