pocetna pageo namavestialbumivideodonacijerashodikontakt
15.02.2014 | 16:45
ЦРКВА НЕ ДА КОРОВ ЗАБОРАВА    


У суботу 15. фебруара 2014. године, у другом броју месечника  "Српска ствар", објављена је репортажа о изградњи цркве спомен-костурнице у Кадиној Луци, засеоку Грађеник. Аутор чланка је новинар Никола Липник. Овде можете да прочитате целокупан текст.

ЦРКВА НЕ ДА КОРОВ ЗАБОРАВА

Пише: Никола Липник

Да будемо достојни предака који су у Колубарској бици дали највредније што су имали, сопствене животе, да бар изградимо цркву спомен-костурницу, и тако им се мало одужимо - прича нам намеру својих комшија и пријатеља Младен Драшкић, председник Грађевинског одбора за изградњу цркве спомен-костурнице у Кадиној Луци, засеок Грађеник.

Мештани овог поносног засеока из Општине Љиг, са падина Сувоборског Рајца, још од 2007. године, када су добили благослов владике епархије ваљевске Милутина, несебично и упорно раде на оснивању цркве спомен-костурнице Грађеник.

Скромним новцем, а више својим знојем, изградили су приступни пут до места где ће бити црква од 1400 м2, тако да су се тамо пробиле грађевинске машине, као и путнички аутомобили и комбији. До места градње, горе на падине Сувоборског Рајца, довели су и воду.

У Великом рату ове положаје, где ће нићи црква, држао је Четврти пешадијски пук Дунавске дивизије, првог позива, Прве српске Армије. Ту се одвијао, како кажу историчари, дефанзивни део битке.

- Фронт Колубарске битке био је дуг око 200 километара и мало је места где нашим јуначким ратницима не би већ требало да буде подигнут споменик. Коров заборава је, нажалост, доста присутан у нашем народу. Носећа идеја за изградњу цркве у Грађенику је да се за наше претке изборимо против тог корова заборава. А они нису заборављали, јер је пуно цркава изграђено између Првог и Другог светског рата, а после 1945. године више него слабо. Не заборавимо да смо у Првом светском рату изгубили 60 одсто мушког становништва. Цвет младости и интелигенције, а позадини осташе војни лиферанти и слични, па што вели наш мудри народ „не може врана голуба да излеже". И тога има. Свакако, јунацима се морамо одужити - прича нам у даху Младен Драшкић.

Предани, посвећени саговорник, Младен Драшкић, указује нам колико је и ова 2014. година обавезујућа према прецима. То чини конкретним навођењем важних верских и историјских годишњица само у овој години.

- Баш ове, 2014. године, је и 815. година од смрти Стефана Немање, монашки светог Симеона мироточивог, родоначелника лозе Немањића, затим 840 година од рођења Светог Саве, па 625 година од Косовске битке, 420 година од спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, 210 година од Карађорђевог Првог српског устанка, 100 година од почетка Првог светског рата, 100 година од Церске и Колубарске битке као првих савезничких победа у Великом рату, 100 година од рођења патријарха Павла, 70 година од Четничког конгреса у селу Ба, 15 година од НАТО агресије на Србију, али и пет тужних година од смрти патријарха Павла - подсећа нас Драшкић, али и све наше читаоце.

Ове године, како тврде, вредни мештани и неимари завршиће темеље цркве и освештаће их. А даље и више, тешко ће сами.

- Молимо и државу и локалне власти. Писали смо председнику и државе и владе, као и ангажованом првом потпредседнику. Нажалост, отписао је само кабинет премијера и то да јаве како су наше писмо проследили надлежним министарствима, али нам ови никада нису одговорили. Не јављају се ни удружења која негују традицију ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, уопште нас нису контактирали, иако смо имали репортаже на ТВ Авала, ТВ Љиг, па чланке у „Вечерњим новостима"... Ето, хвала великом глумцу Петру Божовићу, књижевнику Миловану Данојлићу, планинарима београдске „Победе"... Наши потомци ће се нас сећати само по делима. Позивамо оне имућније али и обичан свет да се не сећају славних предака само у кафани и на славама. Цркву правимо баш где је живот и стао, па да се тамо поново роди - прича нам „главни мотор" изградње цркве спомен-костурнице на Грађенику, Младен Драшкић.

Васиљевићи поклонили земљиште

Домаћин Божидар Васиљевић, из Кадине Луке, поклонио је 63 ара земљишта дедовине, где је почела да се гради црква на Грађенику.

- Трудим се да помогнем колико могу јер се сећам да су ми причали деда и отац како су на том месту некада проналазили лешеве погинулих српских бораца. Још 1963. године мој деда је тамо направио колибу, да се бар некако обележи то историјско место, за које тадашња власт није хтела да чује. Са вршњацима сам, док смо били деца, проналазио кости изгинулих бораца, који су ко зна како ту испустили душу. Причају и да стока ту није хтела дуго да пасе од задаха људске крви. Зато такво место морамо обележити и одати почаст великим српским јунацима - прича нам домаћин Божидар Васиљевић.

КАКО ИМ ПОМОЋИ

Особе за контакт:
- Свештеник Александар Васиљевић, телефон: 064/2839-444
- Председник Грађевинског одбора Младен Драшкић, телефон: 064/154-29-32
Помоћ за изградњу цркве спомен костурнице можете уплатити на број жиро рачуна Комерцијалне банке: 205-166091-07.ЦРКВА НЕ ДА КОРОВ ЗАБОРАВА


    Copyright © 2010 НАША НАДА ПОЧЕТНА | О НАМА | ВЕСТИ | АЛБУМИ | ВИДЕО | ДОНАЦИЈЕ | РАСХОДИ | КОНТАКТ